Szőnyegeink egyik legfontosabb előnyös tulajdonsága a könnyű tisztántarthatóság. Erre már sokszor, sok helyen hivatkoztunk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Igazából hogy kell ezt csinálni?

Szőnyegeink funkciójukból adódóan többnyire a lakás azon részeibe kerülnek elhelyezésre, ahol fokozott igénybevételnek vannak kitéve (előszoba, konyha, étkező, stb…), így gyorsabban piszkolódnak, és a tisztításuk is gyakrabban esedékes, mint mondjuk egy nappali, vagy hálószoba szőnyeg esetében.

A tisztítás módja nagyban függ a szennyeződés mértékétől. Néha elegendő csak kiporszívózni, vagy egy nedves –esetleg tisztítószeres– ruhával/szivaccsal áttörölni. Porszívózáskor ügyeljünk arra, hogy a szőnyeg alatt összegyűlt port is távolítsuk el, ugyanis mivel maga a szőnyeg antisztatikus tulajdonságú, a por legnagyobb része „átesik” a szőnyeg hézagain, és alatta gyűlik össze. A szőnyeg ilyenkor átmenetileg elveszítheti a tapadását, és az alatta összegyűlt porrétegen megcsúszhat. Egy porszívózás, és nedves feltörlés tisztává varázsolja a szőnyeget, és a korábbi tapadását is visszaadja.

Komolyabb szennyeződés esetén mossuk ki a szőnyeget mosógépben. Persze csak akkor, ha a mérete ezt lehetővé teszi. A 1,40*2,20 m méretű szőnyegünk tömege 5 kg, így ez a méret (3,08m2) egy átlagos 5kg kapacitású mosógépben kimosható. (nagyobb kapacitású mosógépben természetesen nagyobb szőnyegek is kimoshatók. 1,60-1,65 kg/m2 fajlagos tömeggel érdemes számolni.)

“Ezt a szőnyeget jó pár hónappal ezelőtt vettem a SZŐNYEGURU-ban: tisztítása rendkívül egyszerű! Minden folt kimosható belőle; összetekerem, – be a mosógépbe egy mosózsákban – és kész. Egy óra múlva tehetem vissza! Nem csúszik, lehet porszívózni! Mindent kibír.” (G. Boglárka)

Maga a mosás otthon is könnyedén elvégezhető;

  1. Hosszában hajtsa félbe (vagy annyi részre, amennyi szükséges) a szőnyeget, úgy hogy beférjen a mosógép dobjába. Kizárólag forgódobos mosógépet használjon.
  2. Most keresztben is hajtsa félbe a szőnyeget, úgy hogy a rojtok egymáson legyenek.
  3. Lazán tekerje fel a szőnyeget úgy, hogy a rojtok kívülre kerüljenek, így azokat jobban éri a mosószer.
  4. Tegye be a mosógépbe, és 40°C-on, vagy az alatt, kímélő programmal mossa ki. Használja a szokásos mosószert, és állítson be enyhe centrifugálást. Öblítő, és mosózsák nem tiltott, de nem is szükséges.
  5. A kimosott szőnyeget tegye vissza a helyére. Centrifugálás után nem kell külön szárítani, az enyhén nedves felület a helyén rövid idő alatt teljesen megszárad.

Még ha nem is éri komolyabb szennyeződés a szőnyeget, akkor is érdemes legalább félévente egyszer mosógépben kimosni, hogy egy kicsit „felfrissítsük”szőnyegünket.

Végezetül nézzük meg, hogy a mosás kapcsán mi a két leggyakrabban felmerülő kérdés;

  • K: Bírni fogja a mosógépem?

V: Igen, amennyiben betartja az előírásokat, és nem terheli túl a mosógépet. Ezek a szőnyegek másként viselkednek, mint a hagyományos textil szőnyegek. Nem szívják magukba a vizet, így az 5 kg-os szőnyeg, a mosás során is 5 kg marad.

  • K: Bírni fogja a szőnyegem?

V:  Igen, amennyiben betartja az előírásokat, és nem használ 40°C-nál melegebb vizet. Akár havi rendszerességgel (vagy, ha szükséges sűrűbben is) is kimoshatja, a szőnyeg nem fog károsodni.

Ugye milyen egyszerű?

Ha még nem próbálta, vágjon bele bátran! Rendelje meg első Albina szőnyegét!

Ha már próbálta, ossza meg velünk tapasztalatait!