Avagy, mire figyeljünk a szőnyeg színének kiválasztásakor?

Mielőtt szőnyeget vásárolunk, érdemes komolyan átgondolnunk, hogy milyen szín, milyen színösszeállítás illeszkedik legjobban lakásunk színvilágához.

De hogyan fogjunk hozzá?

kép: homeinfo

Mindenek előtt tervezzünk! Határozzuk meg annak a helyiségnek a “színvilágát” amelyikbe az új szőnyegünket el szeretnénk helyezni. Milyen színű a fal? Milyen színű a padló? Milyenek a bútorok, és a bútorhuzatok? Ne kapkodjunk! Nem biztos, hogy a kedvenc színünk jó választásnak bizonyul a már meglévő környezetben.

Alapvetően két választásunk van:

  1. Vagy a meglévő környezet színeivel, illetve a domináns színeivel harmonizáló színt választunk,
  2. Vagy a meglévő árnyalatoktól élesen különböző, úgy nevezett kiemelő színt választunk. Ebben az esetben a helyiség domináns árnyalatának komplementer színét kell választanunk.

A kiválasztásban a 12 fokozatú színkör lesz segítségünkre. Ez a három alapszínt (piros, kék, sárga), és az azokból képzett másodlagos, és harmadlagos színeket tartalmazza. A harmonizáló színeket a szomszédos színek jelentik, míg a komplementer szín a színkör ellentétes oldalán található, a kiválasztott színünkkel pontosan szemben.

képek: elte.prompt.hu

Domináns színnek azt tekintjük, amelyik legalább 60 %-ban jelen van az adott helyiségben. Ez praktikusan a legtöbb esetben a fal.Ha a bútoraink színe harmonizál a fal színével, akkor érdemes a szőnyegünket komplementer színben kiválasztani, ha viszont a bútorunk elüt a fal színétől, akkor pedig a fal színével harmonizáló szőnyeget válasszunk.

Ha bizonytalanok vagyunk a színeket illetően, érdemes szakember (lakberendező) tanácsát is kikérnünk, hiszen a színek nagyban befolyásolják a közérzetünket, és és nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat a saját lakásunkban.

Ha most építkezik, vagy éppenséggel most újítja fel a lakását, akkor lényegesen könnyebb dolga van, hiszen nem kell a meglévő színekhez igazodni, legfeljebb a meglévő bútorokhoz, de a fal domináns színét ebben az esetben is tág határok között választhatja meg, és így már a szőnyeg színének kiválasztása is sokkal könnyebb lesz.

kép: homeinfo

A domináns szín kiválasztásakor érdemes tekintettel lennünk a helyiség funkciójára, és elhelyezkedésére is. Más színek illenek egy dolgozószobába, és mások egy étkezőbe, és megint mások a nappaliba, vagy a hálószobába. A sárga szín serkenti a gondolkodást, a kék megnyugtat, a rózsaszín étvágyat “csinál” (ezért “bugyirózsaszín” pl. az Auchan áruházak belső festése) Erről korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. Kis helyiségekbe világosabb színeket, míg az északi fekvésű, vagy kevés napot kapó helyiségekbe inkább meleg színeket válasszunk.

Ha részletesebben is meg kíván ismerkedni a színek helyes megválasztásának szabályaival, érdemes ezzel foglalkozó weboldalakat is felkeresni. Hasznos lehet pl. A HamarHomes, a filantropikum az Ezermester, illetve az otthoonline oldalak.

A szőnyegek kiválasztásához a színeket ITT, a mintákat pedig ITT találhatja meg.

Szőnyegeinkről átfogó információt ITT olvashat.