Van-e helye a műanyagoknak a lakásban?

Baj-e, ha egy szőnyeg műanyag?

Egy történet kapcsán ezen a héten kicsit ezeket a kérdéseket boncolgatjuk.

A minap egy meglehetősen jól öltözött idősebb hölgy tért be az üzletünkbe, és már az ajtóból lelkesen kiáltotta, hogy:  „Jé! Milyen szép rongyszőnyegek!”

Ez természetesen nem először fordult elő, hiszen ránézésre közvetlen közelről is nehéz különbséget tenni az Albina szőnyegek, és a hagyományos textil szőnyegek között, és hiába a nagybetűs kiírás, az néha elkerüli az emberek figyelmét.  Inkább az érdeklődő hölgy második reakciója volt meglepő, aki miután megtapintotta az egyik szőnyeget hátralépet, mint akit áramütés ért, és „Én utálom a műanyagot” felkiáltással, egy félig telt PET palackkal a kezében kiviharzott az üzletből.

Elmentében még azt sikerült megállapítani, hogy a szandálja talpa valószínűleg műanyag, és a vállán lévő táska is szép fényes, gyaníthatóan műbőr. Ha belenézhettem volna a táskájába, jó eséllyel találhattam volna benne egy műanyag igazolványt, egy műanyag fésűt, egy műanyag telefont… stb.

Ma már a műanyagok –kimondhatjuk–, részét képezik az életünknek, és sokszor fel sem tűnik, hogy műanyagot használunk. Az autónk belseje (na nem a Rolls-Royce)műanyag. A konyhában, és a lakásban számos hasznos (részben, vagy egészben) műanyag tárgyunk van: zöldségmosó, teaszűrő, számítógép, iratrendező, TV, rádió… stb. Az ásványvizes, és üdítős PET palackok szinte megkerülhetetlenek.

Ezeknek valószínűleg a hölgy sem volt tudatában, amikor elviharzott, hiszen miért jobb megfogni, és a szánkhoz emelni egy műanyag tárgyat, jó eséllyel inni, vagy enni belőle, és miért „ördögtől való dolog” rálépni? Szívesen megkérdeztem volna, de erre már nem volt lehetőségem. Arra gyanakszom, hogy inkább a meglepődés, mint a valódi idegenkedés váltotta ki a hölgy reakcióját, és ha megbékél a gondolattal, hogy ezek nem rongyszőnyegek (bár úgy néznek ki), ismét eljön, hogy többet is megtudjon róluk.

Na de visszatérve a műanyagokhoz; Azt gondolom, hogy a baj akkor van velük, ha felelőtlenül használjuk őket, és környezetszennyezést okozunk. Az újrahasznosított műanyagoknak –mint amilyen az Albina szőnyeg is– pedig lehet helyük a mindennapjainkban, és a lakásunkban is. Sok olyan előnyük van, amit ha tudatosan használunk ki, könnyebbé, szebbé is tehetik az életünket.

Ön mit gondol? Lehet egy előszoba szőnyeg, vagy konyhai szőnyeg műanyagból? Ha van véleménye, ossza meg velünk, és az olvasókkal. A lenti szövegdobozban ezt megteheti.

Szőnyegeinkről átfogó információt ITT olvashat.