Hogyan válasszuk meg helyesen szőnyegünk mértét, és milyen lehetőségeink vannak egyedi szőnyeg rendelésére?

Ezek gyakran felmerülő kérdések, melyeket érdemes egy kicsit részletesebben körüljárni. Kezdjük azzal, hogy mekkora legyen egy szőnyeg?  Ez nyilvánvalóan függ a helyiség méretétől, berendezésétől, és nem utolsó sorban az igényeinktől, ezzel együtt azonban érdemes néhány szabályt figyelembe venni;

  • Futószőnyegekelőszoba szőnyegek esetében a szőnyeg szélességét úgy válasszuk meg, hogy a faltól (vagy szekrénytől) 10-20 cm-t hagyjunk szabadon. Ennek elsősorban esztétikai szempontból van jelentősége.
  • Konyhai szőnyegnél ugyan ezt a szabályt vehetjük figyelembe.
  • Középszőnyeg esetében arra kell figyelnünk, hogy a szőnyegünk egy határozott „teret” alkotva kösse össze a bútorokat, és ugyan ezt a szabályt követhetjük a kültéri szőnyegek esetében is, amennyiben kerti bútorok környezetében kerül elhelyezésre.
  • Nagyméretű szőnyegeknél (>3m2) érdemes megfontolni több kisebb szőnyeg egymás mellé helyezését, ugyanis ez egyszerűbbé teszi a szőnyegek otthoni tisztítását.

Szőnyegeink 4 (5) szélességi méretben – 70cm, 80cm, (110cm), 120cm, 140cm – készülnek. 110 cm széles szőnyeg rendelhető, azonban ritkábban kerül gyártásba, így hosszabb átfutási idővel kell számolni.

A listákban megadott méretek névleges méretek, a gyár által megadott mérettűrés 5%. Ezt rendeléskor érdemes figyelembe venni, ugyanis egy 140 cm széles szőnyeg esetében ez az 5-7 cm-t is elérheti. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy szélességi értelemben a szőnyegek általában keskenyebbek a névleges méretnél, míg hosszirányban legtöbbször egy kicsivel hosszabbak. Ha ennél pontosabb méretre van szükség, azt érdemes telefonon, vagy e-mailben ügyfélszolgálatunkkal előzetesen egyeztetni.

A szőnyegek hossza szinte tetszőlegesen rendelhető, azzal a megkötéssel, hogy a széles csíkos minták esetében egy minta hossza 20-22 cm, így erre a mintára 20 cm-es lépcsőkben veszünk fel megrendelést. Technológiai okokból a széles csíkos mintával készült szőnyegek hossza legfeljebb 3,60 – 4,00 m lehet. E fölötti igény esetén érdemes más mintát választani.

Tapasztalataink szerint egyébként a széles csíkos minták 1,60 – 3,00 m között mutatnak esztétikailag a legjobban. Keskeny csíkos minták esetében szintén a 3,0 m-es hossz az, ami még jól mutat, és a sok csík nem kelt vibráló, „nyugtalan” érzést. Nagyobb méretű szőnyegek esetében ezért az egy, vagy legfeljebb két színből összeállított „darázs mintát”, illetve „hatszín mintát” szoktuk javasolni.

140 cm-nél szélesebb szőnyeg rendelésére is van lehetőség. Ebben az esetben két, vagy több szőnyeg egymás mellé helyezésével faltól-falig szőnyegek is készülhetnek, melyre szintén volt már példa a „praxisunkban”. Az így készült szőnyegek tisztítása is egyszerűbb, mint az egy darabból készült faltól-falig szőnyegeké.

Ön mit gondol? Hogy érdemes meghatározni egy szőnyeg ideális méretét? Ha van véleménye, ossza meg velünk, és az olvasókkal. A lenti szövegdobozban ezt megteheti.

Szőnyegeinkről átfogó információt ITT olvashat.